София, ул. Алабин 56 +359888525456
Menu

Изолацията и какво се случва после

Да започнем с това какво се случва в момента. Пандемията от Covid-19, която преживяваме и наложените мерки за справяне с нея ни изправят пред една сериозна непозната до сега кризисна ситуация.

Принудени сме да живеем в изолация и в страх, че може да се заразим, страх от смъртта. И този страх от заразяване е свързан не с кого да е, а с човека до нас, с нашите близки.

Много хора, попадайки в тази ситуация изпитват сериозни затруднения за справяне. Липсата на комуникация кара хората да се затварят в себе си все повече. Повишава се тревожността, страхът придобива все по-големи размери. Страх ни е от безсилието  да защитим себе си и любимите си хора. Страх ни е от това какво ще се случи после. И ето го това „после”.

Изолацията и какво се случва после

Важно е да се отбележи, че при всяка епидемия това е нормално – хората се чувстват объркани, уплашени, тъжни. Много са с повишена тревожност, проявяват симптоми на депресия, провокира се появата или обострянето на паническите атаки, появяват се суицидни мисли. Всичко това води до отчаяние и страх, че няма да се справи. Често се появява и паника.

Малко хора могат да контролират стреса в живота си, но можем да потърсим начини за справяне и освобождаване от него.

Спортът, слушането на музика, разговорите с близки хора, рисуването, медитациите са едни от начините за това. Не бива да се крият преживяванията и емоциите, които преобладават. Тяхното подтискане има голямо разрушително действие. Скриването и неприемането им ги прави още по-силни. Тук е мястото да кажем, че водеща роля в справянето с тези проблеми има психотерапията. Световният опит доказва, че поддържането на менталното здраве и психоемоционалната подкрепа са от голямо значение за справянето с тези състояния, особено ако се ползва помощта на опитен психотерапевт. Не е нужно човек да се срамува и да бяга от страховете, емоциите и чувствата  си. По – добре е да ги приеме и да се научи как да се справя с тях.

Д-р Ренета Пенчева – психотерапевт

Оригинална статия: е-здраве и култира